Extensii de domenii clasice sau personalizate? Ce alegem?

Știai că poți înregistra și altfel de extensii de domenii pe lângă cele clasice?

Extensii de domenii clasice sau personalizate? Ce alegem?

Cine a trecut prin experiența de a înregistra un domeniu de internet, își aduce aminte foarte bine câte bătăi de cap a avut în alegerea numelui pentru domeniu.

Cel puțin pentru mine, la câteva domenii pe care le-am înregistrat în trecut, mi-a luat și câteva zile până când am găsit "varianta câștigătoare".

Ce este un domeniu de internet?

Pentru cei începători în domeniul online, aceștia trebuie să rețină că, înregistrarea unui domeniu este primul pas către lumea internauților.

În general, structura unui domeniu de internet este de forma nume.extensie, unde atât numele cât și extensia sunt alese de către persoana care face înregistrarea.

Dacă pentru numele domeniului putem alege cam orice, în cazul extensiei, acestea sunt limitate dar tot avem de unde alege. De exemplu, pe Hosterion găsim o listă de peste 700 de extensii din care putem alege.

Cele mai folosite extensii la noi în țară sunt cele .ro .com .eu .net sau .biz

Dar, având în vedere evoluția foarte accelerată a internetului, găsirea unui nume disponibil pentru site-ul nostru, poate fi îngreunată de multitudinea utilizatorilor care au înregistrat deja domeniile "ușor de reținut".

Cum să aleg un domeniu?

În primul rând îți recomand să alegi un nume de domeniu ușor de reținut și de pronunțat. Nu cred că vrei să-ți prezinți numele domeniului "pe litere". Ci dimpotrivă, vrei să fie ușor de înțeles când îl pronunți.

De asemenea, îți recomand să alegi un nume relevant pentru activitatea pe care o desfășori. Dacă deții deja o firmă, poți încerca să vezi dacă NUMELEFIRMEI.ro este disponibil. 

Dacă urmează să îți înființezi acuma o firmă, verifică mai întâi disponibilitatea domeniului dorit pentru firma ta. Având în vedere trendul tehnologic, cu siguranță vei dori ca firma ta să fie prezentată și printr-un website.

Toate denumirile de domenii pe care le-am căutat, sunt deja înregistrate

Nu mai este o noutate faptul că, pentru extensiile .ro sau .com este foarte greu să mai găsești o denumire care ți-ar fi plăcut să o înregistrezi.

De aceea, aici vine în sprijinul tău noile extensii de domenii care cu siguranță nu s-au "ocupat" încă. Aceste extensii, reflectă de obicei arealul în care se desfășoară activitatea ta, însă nu există o regulă în acest sens.

Indicat ar fi, dacă activitatea ta se desfășoară pe teritoriul României, să încerci să alegi un domeniu .ro . Însă, dacă numele dorit nu este disponibil pe extensiile clasice, poți alege din cele peste 1000 de extensii personalizate. De ce spun personalizate? Deoarece noile extensii de domenii au tendința să facă direct personalizarea și astfel numele domeniului e mai ușor de ales.

Iată câteva exemple:

Dacă deții un salon de înfrumusețare, poți alege cu încredere extensia .beauty care este destinată produselor și serviciilor legate de frumusețe.

Ești stomatolog? Atunci extensia .dentist este pentru tine, fiind dedicată activităților legate de sănătatea dentară.

Ai o firmă de taxi? Pentru tine există extensia .taxi .

Și exemplele de extensii pot continua.

În cazul meu, majoritatea domeniilor le-am înregistrat pe extensia .ro . Probabil la momentul acela încă nu erau promovate aceste noi extensii de domenii.

Printre multitudinea de activități pe care le desfășor, una dintre ele este fotografia de eveniment. Dacă ar fi să înregistrez acum un domeniu pentru această nișă, aș alege cu încredere extensia .photo sau .photography . Aceste două noi extensii îmi oferă din start o prezentare a activității mele încă din pronunțarea către utilizator a denumirii site-ului.

Ce registrar oferă astfel de extensii pentru înregistrare?

Cu siguranță sunt mulți registrari care îți oferă posibilitatea de a înregistra denumiri pentru aceste extensii, dar mie mi-a atras atenția Hosterion.

De ce Hosterion? Pentru că în lista lor de extensii, pot afla foarte ușor mai multe informații despre extensia căutată, incluzând reguli de înregistrare și transfer, sau restricții (dacă este cazul).

Tu ce tip de extensii preferi pentru site-ul tău? Clasice sau "personalizate"?