Atenție la linkurile primite prin SMS

Nouă escrocherie prin SMS. Nu accesați link-urile primite!

Atenție la linkurile primite prin SMS

Dacă metodele de fraudare prin intermediul Whatsapp este ceva obișnuit și cunoscut de (aproape) toată lumea, "băiețașii" încearcă o nouă metodă de furt a datelor personale prin intermediul SMS-ului.

Cum procedează atacatorii?

Simplu. Trimit SMS-uri de pe numere de străinătate sau chiar din România, care la prima impresie par a fi trimise de vreo firmă de curierat, în care te informează că "Pachetul dvs este pe drum, accesează link-ul pentru a-i urmări statusul".

Dacă te pripești și dai click pe link-ul primit în SMS, ți se va deschide un site fals care îți solicită să descarci o aplicație. În urma instalării aplicației respective, este foarte probabil ca "bandiții" să-ți fure toate datele personale stocate în telefonul tău mobil. De la agendă și conturi până la datele cardurilor salvate în aplicațiile bancare.

Cum procedez eu?

Și mai simplu. Nu accesa niciodată link-uri primite prin SMS. Mai ales dacă linkul este primit din surse necunoscute, deoarece există posibilitatea să îți infectezi dispozitivul cu malware. De asemenea, nu furniza date personale, financiare sau de autentificare, după accesarea unor astfel de link-uri. Indiferent că le primești prin SMS, Whatsapp sau în alte părți.

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) recomandă utilizatorilor să raporteze aceste evenimente, fie la adresa de e-mail alerts@cert.ro, fie la numărul unic 1911.